8 maja mamy z powodów technicznych ZAMKNIĘTE. Twoje zamówienia będą realizowane 9.5. Dziękujemy za zrozumienie!

Rozcestník

Pusty koszyk
 

Produkty w koszyku

5 rzeczy, na które zwrócić uwagę przy przejściu na naczynia ekologiczne

Autorem jest Sonia dnia 26. 1. 2022

Chcesz powiedzieć NIE styropianowym pudełkom na obiady i plastikowym sztućcom? Albo wciąż się wahasz? 

Chętnie pomożemy w podjęciu decyzji wyjaśniając pojęcia, opiszemy specyfikację naczyń ekologicznych i podsumujemy sytuację związaną z zakazem stosowania plastików.

Kompostowalne menu boxy Na zdjęciu widać kompostowalne pojemniki na obiady i kubki na zimne napoje. Całą ofertę naczyń ekologicznych znajdziesz tutaj.

Mówimy o opakowaniach przyjaznych dla środowiska, ale co to właściwie oznacza w praktyce?

  • Są one wyprodukowane z surowców odnawialnych, a po prawidłowej utylizacji ulegną całkowitemu rozkładowi w przyrodzie. 
  • Do ich produkcji używa się do 65 % mniej energii niż do produkcji typowych plastików.
  • Nie zawierają alergenów i są neutralne w smaku. 

W naszej ofercie naczyń kompostowalnych znajdują się opakowania wyprodukowane wyłącznie z materiału pochodzenia roślinnego (kukurydza albo resztki trzciny cukrowej).

Dla ogólnego przeglądu polecamy nasz wcześniejszy artykuł na temat korzyści płynących z naczyń ekologicznych.
Można się z niego dowiedzieć co oznaczają poszczególne terminy w świecie opakowań ekologicznych. W czym są naczynia ekologiczne oszczędniejsze dla środowiska w porównaniu do plastikowych albo jak się nie dać nabrać na ekologiczne produkty, które tylko ekologicznie wyglądają. 

Eko-opakowania są brane za alternatywę do opakowań plastikowych. Mają jednak one niezaprzeczalne korzyści dla środowiska, zalety dla konsumentów oraz własną specyfikę.

 

Specyfika ekologicznych naczyń


Za naczynia ekologiczne zapłacisz więcej (na razie). Co się za tym kryje?

Produkcja opakowań przyjaznych dla środowiska jest w fazie rozwoju i testowania. Nie ma jeszcze dużej bazy dostawców, a popyt z pewnością nie przewyższa podaży. Wszystkie te czynniki wpływają na wzrost ceny.

Podczas gdy kubki plastikowe kosztują od 15 groszy za sztukę, kubki kompostowalne można znaleźć za cenę od 22 groszy za sztukę (ceny bez VAT).

Konwencjonalne plastiki nadal odgrywają istotną rolę w świecie opakowań. Ale jak długo jeszcze to potrwa?

Całą sytuację i obniżenie cen może zmienić nadchodząca ustawa o zakazie stosowania jednorazowych plastików.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z oczekiwaniami, od drugiej połowy 2022 roku w Polsce nie będzie można kupić jednorazowych naczyń plastikowych. Ustawa  dotyczy plastikowych słomek, styropianowych menuboxów, sztućców i 10 innych rodzajów produktów.
 

Przechowywanie żywności w naczyniach ekologicznych

Opakowania ekologiczne z materiałów kompostowalnych są przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania żywności, tzn. tylko do przenoszenia i przewożenia żywności gotowej do spożycia.

To dlatego, że po około 12 godzinach opakowania mogą zacząć przeciekać. Dlatego nie zaleca się pozostawiania w nich przez dłuższy czas np. sosów i tłustych potraw. Ale już np. do sałatek i potraw sypkich są idealne.

Do długotrwałego przechowywania żywności lepsze są miski na sałatki z PLA, wyprodukowane z kukurydzy.

Kompostowalne pojemniki na sałatki
Miska na sałatki z bioplastiku z kukurydzy utrzyma jedzenie świeże o wiele dłużej.

Jak przechowywać naczynia ekologiczne tak, aby ich przydatność była co najdłuższa? Nie wystawiaj ich na bezpośrednie działanie promieni UV, nie działa to dobrze na materiał.
 

Jedzenie z pudełka może wyglądać ładnie 

W dzisiejszej erze „take away” klienci stawiają coraz to większe wymagania dotyczące estetyki podania potraw. Dlatego ogromną zaletą opakowań z trzciny cukrowej jest to, że pochłaniają wilgoć. Dzięki temu klient dostaje żywność w jak najlepszym stanie. Nie wilgotne w mokrym opakowaniu jak to zwykle bywa w przypadku naczyń plastikowych. 

pudełko plastikowePlastikowe pudełka nie wchłaniają wilgoci, więc jedzenie często staje się mokre.


Uważaj na ekstremalne temperatury

Naczynia z trzciny cukrowej (ale również naczynia plastikowe) nie nadają się do podgrzewania w piekarnikach. Panują tam zbyt wysokie temperatury, które nie służą materiałom kompostowalnym.

Z drugiej strony, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej im nie szkodzi. Tak samo krótkotrwałe przechowywanie w zamrażarce.

 

Naczynia ekologiczne wyrzucaj do brązowego pojemnika na śmieci 

Wszystkie wyżej wymienione materiały są oszczędne dla środowiska tylko wtedy, kiedy wiesz jak się ich pozbyć po użyciu.

Zużyte opakowania z materiałów nadających się do kompostowania powinny trafić do brązowych pojemników na bioodpady, skąd trafią do kompostowni przemysłowych. Tam zostaną one rozłożone i zostaną „zwrócone” naturze.

Typowy przykład: jeśli wyrzucisz kompostowalne opakowania na sushi do pojemnika na plastiki, zrujnujesz cały proces recyklingu, ponieważ inne plastiki zostaną „skontaminowane” bioplastikiem. Może się zdarzyć, że przez jedno źle posortowane pudełko recykling plastików będzie w ogóle niemożliwy. 

Czas rozkładu w przemysłowych kompostownikach zawsze zależy od materiału i grubości ścianek. W większości trwa to od 3 do 6 miesięcy.

pojemnik bioWyrzuć opakowania z roślinnego materiału do brązowych pojemników. Trafiają one następnie do kompostowników przemysłowych, które rozkładają materiał i zwracają go przyrodzie. 


Dlatego apelujemy o odpowiednie poinformowanie klientów. Sytuację komplikuje fakt, że kompostowalne opakowania są na pierwszy rzut oka wierną kopią opakowań plastikowych.
Dlatego nieświadomy użytkownik nie zwraca tak dużej uwagi na ich utylizację.

Tak więc dasz ekologicznym naczyniom zielone światło? Swoją odpowiedź możesz zostawić na później.

 

Napisz do nas i poproś o przesłanie próbek. Chętnie przygotujemy ofertę dostosowaną do Twoich potrzeb.

Produkty wspomiane w artykułe